Huh wat?? Ja echt, er is (bijna) niemand meer die de originele Curly Girl Methode uit 2008 volgt, er zijn namelijk vele aanpassingen / verbeteringen geweest in de loop der jaren.

Er waren destijds veel krullenbollen die zeiden dat het hun haar ruïneerde, influencers en bloggers melden op social media dat ze te maken hadden met negatieve problemen zoals haaruitval, hoofdhuidontsteking en verlies van kruldefinitie.

Inhoudsopgave

De originele Curly Girl Methode

De Curly Girl-methode is een gedetailleerd schema voor het onderhouden en verzorgen van krullend en kroeshaar, beschreven in het boek Curly Girl: The Handbook, geschreven in het begin van de jaren 2000. In de jaren daarna is de originele Curly Girl aangepast en verbeterd.

In het originele boek wordt veel advies gegeven om krullend haar in goede banen te leiden. De meest opvallende punten uit deze methode zijn:

 • Geen shampoo
 • Geen borstels en kammen
 • Geen siliconen en sulfaten
 • Geen agressieve ingrediënten

De 2 laatste punten snappen we en dit zijn nog steeds regels in de Curly Girl methode. De eerste 2 zijn al aangepast in de methode en elke krullenbol gebruikt nu shampoo en borstels/kammen.

Het probleem met de originele CG methode

 • Geen shampoo

In het handboek staat dat natuurlijke krulhaar zo weinig mogelijk shampoo moeten gebruiken en in plaats daarvan moeten co-washen (conditioner gebruiken om het haar te reinigen).

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het niet gebruiken van shampoo bij elk type krul of coil.

Er zijn echter veel wetenschappelijke studies die aantonen waarom shampoo noodzakelijk is voor natuurlijk haar, en wat er kan gebeuren als je geen shampoo gebruikt.

Ten eerste, vocht aanbrengen op vuil haar leidt alleen maar tot product opbouw. Vocht (via water en producten) kan niet doordringen door de dikke lagen vuil, viezigheid en opbouw.

Co-washen is niet genoeg om het haar echt te zuiveren, vooral als je zware oliën, boters of zelfs siliconen gebruikt die vaak in conditioners zitten.

Om dit te voorkomen moeten we ons haar regelmatig reinigen met hoogwaardige, goed geformuleerde shampoos om ons haar weer vochtig te maken. We kunnen er niet omheen!

Shampoo is ook essentieel voor een gezond ecosysteem van de hoofdhuid. Als we het delicate evenwicht van ons hoofdhuid-microbioom verstoren, zijn we vatbaar voor verschillende problemen zoals hoofdhuidontsteking en mogelijke haaruitval.

Als shampoo je haar uitdroogt, gebruik je waarschijnlijk de verkeerde shampoo. Koop een hydraterende shampoo die je haar de reiniging geeft die het verdient ZONDER het overmatig te strippen.

 • Geen Borstels en Kammen

Deze methode stelt dat we alleen met de vingers moeten ontwarren.

Ontklitten met de vingers is geen slechte methode, maar als je er alleen op vertrouwt, leidt dat tot meer klitten.

Waarom? Omdat je vingers klitten kunnen verwijderen, maar niet de losse haren die in je lokken vastzitten.

Als je de uitgevallen haren achterlaat, zullen deze haren gaan klitten met de ongekamde haren, waardoor er nog meer klitten ontstaan. Niet leuk!

Gebruik altijd een natuurlijke haarvriendelijke borstel die de losse haren verwijdert en verwijder klitten voorzichtig met borstels die zijn afgestemd op strak gestructureerd haar.


Wat is er allemaal veranderd in de CG methode?

Hieronder noemen we enkele verbeteringen, veranderingen en aanvullingen op de oorspronkelijke CG methode op. 

 • Verbeteringen in productformuleringen: Er zijn verbeteringen in productformuleringen, waaronder producten met hogere concentraties van hydraterende en verzorgende ingrediënten, zoals glycerine en sheaboter.

 • Vergroting van de productenlijn: Er zijn veel meer producten beschikbaar voor krullenverzorging en -styling, waaronder producten specifiek voor verschillende krultypes en krullenbehoeften.
 • Verbetering van de beschikbaarheid van producten: Veel producten die specifiek gericht zijn op krullenverzorging en -styling zijn gemakkelijker verkrijgbaar geworden, dankzij de groeiende vraag naar deze producten.

 • Verhoogd bewustzijn van de diversiteit in krullen: Er is meer aandacht gekomen voor de diversiteit in krullen, waaronder verschillende krultypes, haardichtheid en textuur, en hoe deze factoren invloed hebben op de verzorging en styling van krullen.

 • Toename van educatieve middelen: Er zijn veel meer educatieve middelen beschikbaar, zoals workshops, Webinars en boeken, die gericht zijn op het verbeteren van de kennis over krullenverzorging en -styling.

 • Toename van de focus op natuurlijke verzorging: Veel mensen richten zich tegenwoordig op natuurlijke en niet-giftige producten voor haarverzorging en de “Curly Girl Methode” heeft hierop ingespeeld door aandacht te besteden aan producten zonder siliconen, sulfaten en alcohol.

 • Meer aandacht voor de unieke eigenschappen van krullen: Er is meer erkenning gekomen voor de unieke eigenschappen van krullen, zoals porositeit en elasticiteit, en hoe deze factoren invloed hebben op de verzorging en stijling van krullen.

 • Nieuwe stijltechnieken: Er zijn nieuwe technieken ontwikkeld voor het definiëren en stijlen van krullen, waaronder de “Plopping”, “Pineapple” technieken en stylen m.b.v. een kam/borstel.

 • Verbeteringen in stylingtools: Er zijn nieuwe stylingtools op de markt gekomen, zoals diffusers en microfiber handdoeken, die specifiek gericht zijn op het verzorgen en stijlen van krullen.

 • Verhoogd bewustzijn van haarschade: Er is meer aandacht voor de schade die overmatige styling en verzorging kan veroorzaken, zoals verlies van vocht en elasticiteit, en de “Curly Girl Methode” heeft deze kwestie aangepakt door aandacht te besteden aan producten en technieken die haarschade minimaliseren.

Dit zijn slechts enkele verbeteringen en aanpassingen in de “Curly Girl Methode” sinds de publicatie van het originele boek in 2008. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en de verzorging en stijling die het beste werkt voor jouw specifieke krullen, tijd en experimenteren vereist.

Als er  iemand is die de originele Curly Girl Methode nog volgt, laat het weten maar ik denk dat 99% de verbeterde Curly Girl methode
nu gebruikt en daar is niks mee gezien de resultaten die we dagelijks zien
langskomen op social media.

Laat een Reactie achter