Naarmate ons lichaam en onze hormonen veranderen, verandert ook ons haar. We hebben genoeg verhalen gehoord van krullenbollen die als kind steil haar hadden en in de puberteit ineens krullen kregen, of van vrouwen waarbij hun haar op volwassen leeftijd overging van strakke krullen naar losse golven. Een van de grootste problemen is het verlies van haardichtheid dat veel vrouwen ervaren als ze in de menopauze komen.

 

Inhoudsopgave:

WAT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE VERANDERINGEN IN HET HAAR TIJDENS DE OVERGANG / MENOPAUZE?

De haarzakjes komen verder uit elkaar te liggen dan vroeger.

Vrouwen verliezen overal haar, maar het eerst in het terugtrekkingsgebied (zijkanten van het voorhoofd), boven de oren en bij de kuif op de kruin. Veel vrouwen denken dat het de ACHTERKANT niet aantast. Daar hebben we wel haaruitval, maar omdat daar meer huid en meer haarzakjes zitten, is het minder zichtbaar.

Een andere verandering is dat elke individuele haar kleiner wordt in diameter, het wordt dunner. Het is alsof het haar zijn levendigheid heeft verloren. 

Wat kun je tegen haarverlies doen?

  • BIOTINE

Hiervan zijn geen substantiële studies maar veel mensen zeggen dat het hun haar dikker en minder breekbaar maakt.

Het enige  gepubliceerde en goedgekeurde onderzoeken zijn met Minoxidil (Rogaine). Het voorkomt haaruitval, maar je moet het de rest van je leven, elke dag, gebruiken!

Het werkt door het vergroten van de bloedvaten, waardoor de groeicyclus van het haar toeneemt. Haar heeft drie cycli: groeien, rusten en loslaten. Elk van deze cycli verschilt per persoon. Voeding, genetica, medicatie en trauma spelen allemaal een rol omdat de hormonen worden beïnvloed.

  • BLOEDONDERZOEK

Om andere oorzaken uit te sluiten kun je bloed prikken en het te laten onderzoeken op bloedbeeld, hormoonspiegel, ijzer, schildklier en vitamine D.

  • Slikken van haar supplementen

Tegenwoordig zijn er tabletten of gums die speciaal gemaakt zijn om haargroei te bevorderen.  Ze bevatten een dosis biotine en voegt alle essentiële vitaminen en voedingsstoffen toe aan je lichaam  om je haar, huid en nagels extra te voeden.

 

WAT IS AAN TE RADEN?

Volgens de Curly Girl methode vermijden we het aanraken van ons haar omdat het dan gaat pluizen. Maar het is zo belangrijk om beweging in de hoofdhuid te krijgen. De haarvaten onder de huid krimpen en moeten worden gestimuleerd om de bloedtoevoer naar de haarwortel te vergroten. Deze actie helpt het in leven te houden.

Een vrouw verliest haar oestrogeen als ze in de menopauze komt. Dan is er een verlies van vocht en elasticiteit in het hele lichaam, inclusief de hoofdhuid. In elke haarstreng verliezen we olie (talg), wat bijdraagt tot verhoogde droogheid.

Het is ook belangrijk om de hoofdhuid schoon en vrij van build-up te houden, waardoor het haar kan groeien.

Sommige mensen gebruiken dagelijks plaatselijke cafeïne om de doorbloeding te bevorderen. Er zijn veel reinigingsmiddelen en conditioners verkrijgbaar die cafeïne bevatten om het dunner worden van het haar te vertragen. Cafeïne vergroot ook de haarvaten en stimuleert het bloed naar de haarwortel.

Vergeet niet dat iedereen anders is en anders reageert op medicijnen, supplementen en haarproducten, zoals we hebben geleerd. Dus deze behandelingen kunnen niet op iedereen dezelfde uitwerking hebben.

Wat zijn jouw ervaringen met je krullen tijdens de overgang? Deel het met ons 🙂

Laat een Reactie achter