Je hoort soms klachten dat mensen met krullen toch vet haar of een vette hoofdhuid hebben. Hieronder noemen we een aantal factoren die vet haar of een vette hoofdhuid kunnen veroorzaken. Wel is het belangrijk om te onthouden dat elk individu uniek is en dat de oorzaak van vet haar of vette hoofdhuid kan variëren. Het is aanbevolen om de producten en technieken die worden gebruikt te evalueren en aan te passen om het beste resultaat te bereiken.

Inhoudsopgave

Factoren die kunnen bijdragen aan vet haar en/of hoofdhuid

Overproductie van talg: Talg is een natuurlijke olie die door de hoofdhuid wordt geproduceerd. Als er te veel talg wordt geproduceerd, kan dit leiden tot vet haar.

Overbehandeling: Het overmatig wassen en bewerken van het haar kan leiden tot een overproductie van talg en vet haar.

Producten met de verkeerde formulering: Sommige producten bevatten ingrediënten die kunnen bijdragen aan een overproductie van talg en vet haar. Het is belangrijk om producten te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor krullend haar.

Uitdroging: Als het haar uitdroogt, kan het lichaam extra talg produceren om het haar te beschermen, wat leidt tot vet haar.

Weersomstandigheden: Warme en vochtige weersomstandigheden kunnen leiden tot een overproductie van talg en vet haar.

Gezonde voeding: Een ongezonde levensstijl en een slechte voeding kunnen bijdragen aan vet haar.

Genetica: Sommige mensen hebben aanleg voor een vette hoofdhuid en overproductie van talg.

Stress: Stress kan leiden tot een verhoogde productie van talg en een vette hoofdhuid.

Welke ingrediënten kunnen bijdragen aan vet haar en/of hoofdhuid

Er zijn bepaalde ingrediënten in haarproducten die kunnen bijdragen aan vet haar en of hoofdhuid:

Siliconen: Siliconen kunnen een plakkerig laagje op het haar achterlaten, waardoor het haar sneller vet aanvoelt.

Alcohol: Alcohol kan het haar uitdrogen en de productie van talg verhogen, wat leidt tot vet haar.

Sulfaten: Sommige sulfaten, zoals sodium lauryl sulfaat en sodium Laureth sulfaat, kunnen het haar uitdrogen en de productie van talg verhogen.

Parfum: Sommige geurstoffen kunnen irriterend zijn voor sommige mensen en de productie van talg verhogen.

Minerale olie: Minerale olie kan het haar afsluiten en de productie van talg verhogen, wat leidt tot vet haar.

Parabenen: Parabenen kunnen de natuurlijke talgproductie verhogen en kunnen ook irriterend zijn voor sommige mensen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat het voor sommige mensen mogelijk is om bepaalde ingrediënten te verdragen, terwijl andere mensen ze niet kunnen verdragen. Het is aanbevolen om te experimenteren met verschillende producten en technieken om te bepalen wat het beste werkt voor jouw haar en hoofdhuid.

Om krullend maar vet haar/hoofdhuid te behandelen, hebben we de volgende tips

Shampoo regelmatig: Was je haar regelmatig met een clarifying shampoo om overtollige olie te verwijderen.

Vermijd over-conditionering: Over-conditioning kan het haar vet maken, dus let op hoeveel conditioner je gebruikt en richt je op de punten van je haar.

Gebruik droogshampoo: Droogshampoo kan helpen om overtollige olie te absorberen en je krullen volume te geven, waardoor ze er schoner en frisser uitzien.

Scrunch je krullen: Je krullen scrunchen kan helpen om ze nieuw leven in te blazen en volume toe te voegen, waardoor vet haar er minder uitziet.

Investeer in een goede diffuser: Een goede diffuser voor je haardroger kan helpen om de warmte gelijkmatig te verdelen en pluis te verminderen, waardoor je krullen er meer gedefinieerd en minder vet uitzien.

Beperk het gebruik van stylingproducten: Overmatig gebruik van stylingproducten kan bijdragen aan vet haar, dus probeer het gebruik ervan te beperken of stap over op lichtere producten.

Probeer de “pineapple”-techniek: Om te voorkomen dat je krullen ’s nachts plat worden, probeer je de “ananas”-techniek door je haar in een losse, hoge paardenstaart te binden om het van je gezicht af te houden en olieoverdracht te minimaliseren.

Vet haar of hoofdhuid kun je eventueel ook oplossen als je de CG methode gaat volgen, maar ook dan kan het voorkomen dat je vet haar of een vette hoofdhuid krijgt. In het begin van je CG reis zullen je krullen en hoofdhuid moeten wennen aan de methode, geef het even tijd. Mocht je na verloop van tijd toch nog steeds een vette hoofdhuid of vet haar ervaren lees dan even verder.

Als je vet haar hebt, is het beste advies om regelmatig een schuimende low poo shampoo te gebruiken, of met een co-wash als je wilt co-washen. Het schuim zal wat sneller werken om de oliën af te breken en je hoofdhuid grondig te reinigen. Misschien wil je ook vaker een clarifying shampoo gebruiken dan in de richtlijnen staat. Veel mensen raden aan om elke 6-8 weken een clarifying shampoo te gebruiken; gebruik het wanneer je wilt, afhankelijk van hoe je haar aanvoelt.

Wat als je gecombineerd haar hebt?

Dit houdt in dat bijvoorbeeld je hoofdhuid vet is maar je punten droog zijn, dan zul je selectief moeten zijn met je producten en technieken.

Hier zijn een paar tips:

Houd de shampoo gericht op je hoofdhuid. Laat tijdens het uitspoelen het schuim doortrekken naar de punten in plaats van het in al je haar te masseren.
Houd de conditioner gericht op de midden-lengte tot de punten van je haar en vermijd je hoofdhuid.
Overweeg het gebruik van droogshampoo tussen wasbeurten door.

Als je vet haar wilt verzorgen, gebruik dan een lichte conditioner die minder oliën en boters heeft. Je hoeft deze ingrediënten niet volledig uit je routine te schrappen, maar ze moeten wat lager op de ingrediëntenlijst staan om te voorkomen dat vet haar erger wordt.

Met betrekking tot stylers zou een aanbeveling voor vet haar een schuim of een mousse zijn. Die bieden houvast zonder het gewicht van een crème of gel. Maar dat houdt niet in dat je geen gel moet gebruiken – gels vormen uiteindelijk een beschermende laag die het beste de vorm van je haar vasthoudt.

Laat een Reactie achter