Om je haareigenschappen te bepalen wanneer je de CG methode volgt, is de porositeit één van de belangrijkste graadmeters. We zien vaak dat er soms erg zwart-wit naar porositeit gekeken wordt, als DIT dan laag poreus of als DAT dan hoog poreus. Wij zijn het daar niet altijd mee eens, lees maar even verder 🙂

 

Inhoudsopgave:

Wat wordt er verstaan onder haarporositeit?

  1. Haarporeusheid is de mate waarin haar in staat is om vocht en producten op te nemen en vast te houden.

  2. Haarporeusheid is aangeboren en niet iets dat je kunt veranderen.

  3. Hoog poreus haar heeft een gebrek aan natuurlijke oliën en lipiden, waardoor het snel uitdroogt en beschadigd raakt.

  4. Laag poreus haar is beter in staat om vocht en producten vast te houden, maar kan soms moeilijk te stylen zijn.

Ik zie je denken over punt 2… externe factoren zoals overmatig je haren verven, blonderen en gebruikt van hitte-tools zoals stijltangen hebben wel degelijk invloed.. verven en blonderen KUNNEN de buitenste laag van het haar beschadigen en hitte-tools geven bij regelmatig gebruik uitgedroogde en breukgevoelige haren.

 

Welke manieren zijn er om de porositeit van je haren te bepalen?

  • Plopper test:

Dit is een eenvoudige manier om te bepalen of jouw haar hoge, gemiddelde of lage porositeit heeft. Plaats een klein plukje haar in een glas water en bekijk hoe snel het zinkt. Als het snel naar beneden zakt, betekent dit dat jouw haar hoge porositeit heeft (neemt snel vocht op), terwijl als het langzaam zakt, het een teken is van lage porositeit (neemt langzaam vocht op).

  • Droogtijdtest:

Na het wassen van je haar, hou je bij hoe snel het droogt. Als je haar snel droogt, heeft het waarschijnlijk hoge porositeit, terwijl als het traag droogt, het een teken is van lage porositeit.

  • Water absorptietest

Sta je onder de douche en haren zijn snel nat/doorweekt dan zijn je krullen hoog poreus (neemt snel water op). Blijft er eerst een laagje water op je haren liggen, en daarna wordt het pas doorweekt, dan kun je spreken van lage porositeit.

 

Wat zijn dan de feiten en fabels over porositeit?

Fabel: ongeverfde krullen zijn altijd laag poreus

Nee, ongeverfde krullen kunnen zowel laag als hoog poreus zijn. Het porositeitsniveau van het haar is niet afhankelijk van of het is geverfd of niet, maar van de gezondheid en structuur van het haar > FEIT

Factoren die het porositeitsniveau van het haar beïnvloeden, zijn onder meer: genetische aanleg, omgevingsfactoren (zoals blootstelling aan UV-straling, hitte en chemische producten), het gebruik van haarstylingtools en -producten, en de manier waarop het haar wordt verzorgd en behandeld.

Sommige mensen met ongeverfde krullen hebben van nature laag poreus haar, terwijl anderen hoog poreus haar hebben. Het is belangrijk om regelmatig de reactie van je haar te observeren en te testen op porositeit, zodat je de juiste verzorging en behandelingen kunt geven.

Fabel: Geverfde krullen zijn altijd hoog poreus

Niet noodzakelijk, geverfde krullen kunnen hoog of laag poreus zijn, afhankelijk van een aantal factoren.

Geverfd haar is vaak beschadigd door de chemische processen die nodig zijn om de kleur te veranderen, en deze beschadiging kan leiden tot hoge porositeit. Echter, niet alle geverfde haren zijn hoog poreus, het hangt af van hoe het haar is behandeld en hoe gezond het was voordat het werd geverfd > FEIT

Bijvoorbeeld, als het haar grondig werd gehydrateerd en verzorgd voor en na het verven, kan het porositeitsniveau van het haar minder hoog zijn en meer gezond. Aan de andere kant, als het haar niet goed werd verzorgd, kan het porositeitsniveau stijgen en beschadigd worden. Ook de mate van verven en blonderen heeft invloed.

Het is belangrijk om regelmatig de reactie van je haar te observeren en te testen op porositeit, zodat je de juiste verzorging en behandelingen kunt geven.

Fabel: Laag poreus haar is altijd gezonder dan hoog poreus haar.

Dit is niet altijd waar, omdat beide soorten haar specifieke verzorgingsbehoeften hebben > FEIT

Fabel: Hoog poreus haar is altijd beschadigd

Dit is niet waar, hoewel hoog poreus haar vatbaarder is voor beschadiging, kan het ook gezond zijn als het goed wordt verzorgd > FEIT

Het is belangrijk om te realiseren dat verven, blonderen en hitte-tools gebruiken de poreusheid van het haar kan veranderen en verhogen, en dat het daarom belangrijk is om het haar tijdens en na deze behandelingen goed te verzorgen met producten die specifiek zijn gericht op het herstellen en beschermen van het haar.

Laat een Reactie achter