Is het de moeite waard om dure haarproducten te kopen? Zijn normale drogisterij producten niet voldoende voor mij? Wat is het verschil eigenlijk? Dat beantwoorden we allemaal in dit artikel.
Inhoudsopgave
Zijn dure haarverzorgingsproducten echt beter?
Het is een van de meest gestelde vragen in de schoonheidsindustrie. Zijn ze echt de prijs waard? Waarom zou je je te buiten gaan aan dure producten/merken als je shampoo, conditioner of masker bij de drogist kunt kopen voor een fractie van de prijs?
Bovendien is er op elke hoek wel een drogisterij te vinden, terwijl professionele haarproducten alleen verkrijgbaar zijn bij kappers of in gespecialiseerde winkels en online shops.
Dus waarom tijd en geld investeren? Daar hebben we een eenvoudig antwoord op.:
Professionele haarproducten zijn beter voor je haar!
Zijn dure producten beter dan budget producten?
Het belangrijkste verschil tussen professionele haarproducten en drogisterij (budget) haarproducten is dat, professionele producten een hoger percentage actieve ingrediënten, natuurlijke extracten, meer proteïnen, vitaminen en andere stoffen bevatten die het haar gezonder en mooier maken.
Dat betekent dat het ook beter is voor je haar. Maar dure haarproducten zijn niet alleen beter vanwege de hoogwaardige ingrediënten die ze bevatten, ze zijn ook beter vanwege de ingrediënten die ze niet bevatten.
Nu hebben we het over die slechte ingrediënten die je haar er in eerste instantie misschien glanzend uit laten zien, maar die op lange termijn een desastreus effect op je haar hebben.
Helaas zijn veel producten uit de drogisterij doorspekt met deze stoffen, die een laagje op het haar leggen, waardoor het gaat pluizen en breken.
Bij goed gekozen professionele preparaten is dit geen gevaar – die bedekken het haar niet met een niet uitwasbare laag.
Professionele haarproducten bevatten deze stoffen niet of nauwelijks, of ze worden vervangen door zachtere alternatieven.
Wat zijn dan de slechte ingrediënten? Meestal zijn dat:
- SLS/SLES-sulfaten
Sulfaten worden voornamelijk aan shampoos toegevoegd vanwege hun reinigende werking en goede schuimende eigenschappen.
In tegenstelling tot professionele shampoos bevatten shampoos van drogisterijen meestal agressievere sulfaten, zoals sodium lauryl sulfaat (SLS) of sodium laureth sulfaat (SLES), die irritatie en uitdroging van de huid kunnen veroorzaken en behalve schade aan de haarzakjes ook haaruitval kunnen veroorzaken.
De reden? Het is eenvoudig – lage prijs. Je kunt deze sulfaten echter ook tegenkomen in professionele producten. Maar als ze er zijn, is er een kleinere hoeveelheid en ze hebben waarschijnlijk een reden – het is meestal te vinden bij diep reinigende shampoos, die niet bedoeld zijn voor frequent haarwassen, maar voor af en toe te clarifyen.
- Siliconen
Siliconen zitten in grote hoeveelheden, vooral in conditioners en maskers van de drogist.
Waarom? Maakt het haar meteen mooi, glad, zacht en glanzend. Het probleem is echter niet siliconen als zodanig, maar in water onoplosbare siliconen, wat de meeste drogisterijproducten bevatten.
In water onoplosbare siliconen (zoals dimethicone, enz.) hechten zich aan het haar, waar ze een ondoordringbare laag vormen. Het haar wordt dan beschermd, maar door deze ondoordringbare korst komen de behandelingsstoffen niet in het haar, en gaat de kwaliteit van je haar na verloop van tijd achteruit.
Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat het haar zwaar, droog en dof wordt, of dat de punten breken.
Gelaagde siliconen kunnen zelfs tijdens het verven, permanenten en andere behandelingen een open plek maken.
We zeggen echter niet dat siliconen helemaal slecht zijn en dat professionele fabrikanten er ook geen gebruik van maken. Zij zijn zich er echter van bewust dat siliconen niet overdreven mogen worden gebruikt.
Daarom kiezen ze vaak voor in water oplosbare siliconen, die je bij de volgende wasbeurt gewoon uit je haar wast. Dat wil zeggen dat ze geen laagje op het haar leggen en het niet verstoppen. Het hangt ook af van waar de siliconen verder mee in de samenstelling zitten. Samen kunnen in water onoplosbare siliconen worden. Het nadeel is dat je het waarschijnlijk niet herkent als gewone consument. Wil je het zeker weten, kies dan voor haarcosmetica zonder siliconen.
- Parabenen
De meeste shampoos die verkrijgbaar zijn in drogisterijen bevatten methylparaben, ethylparaben of propylparaben (ze staan meestal met een hoofdletter E gevolgd door drie cijfers op de verpakking).
De reden is hun conserverende werking. Parabenen kunnen echter allergische reacties, irritatie en huiduitslag veroorzaken. Ook hun oestrogene werking wordt vermoed.
In professionele haarproducten worden deze parabenen vervangen door een milder alternatief (bv. essentiële oliën, plantaardige alcohol, vitamine E, kaliumsorbaat, natriumbenzoaat) of komen ze voor in een minimale hoeveelheid van 0,01 tot 0,3%.
Wil je geen producten met parabenen? Kies dan gewoon voor haarproducten zonder parabenen (parabeenvrij) of producten die voldoen aan de CG methode, te vinden in gespecialiseerde webshops.
- Sodiumchloride
Het wordt niet zo nauwlettend in de gaten gehouden als siliconen of sulfaten, omdat het niet schadelijk is voor mens of milieu, maar het kan je kleur en haar verpesten.
Als je echter je kleur zo lang mogelijk wilt behouden, moet je sodiumchloride in je haarverzorging vermijden.
Sodiumchloride kan kleurvervaging versnellen en bovendien het haar ongelooflijk uitdrogen.
Je zou het ook moeten vermijden als je een keratinebehandeling ondergaat – het zou het effect ervan tenietdoen.
Daarom komt het praktisch niet voor in professionele haarverzorging.
Waarom vindt je het dan zo vaak in gewone haarproducten uit de drogisterij?
Sodiumchloride wordt in shampoos gebruikt voor verdikking en om de waterhardheid aan te passen tot een waarde waarbij de shampoos betere reinigende eigenschappen hebben.
Hoe herken ik professionele haarproducten?
Nu weet je hoe professionele haarproducten verschilt van die uit de drogisterij.
Maar hoe herken je een professioneel product?
Het is niet altijd op het eerste gezicht zichtbaar. Vaak kom je tegen dat zowel professionele haarproducten als drogisterijproducten op één plek worden verkocht.
Bovendien, als je kijkt naar de ingrediënten op de achterkant van het product, zul je zien dat er niet veel verschil is tussen drogisterij- en professionele haarproducten.
Hoe is dat mogelijk? Het antwoord is simpel. In de samenstelling wordt niet aangegeven hoeveel het betreffende product bevat.
De samenstelling is zeer vergelijkbaar, ondanks het feit dat professionele producten meestal een hoger percentage actieve en heilzame stoffen, meer eiwitten, vitaminen en andere stoffen bevatten.
Niet-professionele haarproducten bevatten daarentegen slechts een minimaal gehalte aan deze heilzame stoffen. Helaas kun je dat niet zien aan de samenstelling.
Fabrikanten zijn niet verplicht het percentage van de afzonderlijke ingrediënten te vermelden. Wel is het zo dat de afzonderlijke ingrediënten gesorteerd zijn op de hoeveelheid die ze bevatten, in aflopende volgorde.
Dit betekent dat de ingrediënten die het meest in het product zitten aan het begin worden vermeld (de uitzondering zijn ingrediënten die minder dan 1% in het product zitten, deze kunnen in willekeurige volgorde aan het eind van de lijst worden vermeld).
En dit is het belangrijkste verschil dat je kunt opmerken als je een professioneel en een gewoon haarproduct vergelijkt.
Het kan gemakkelijk gebeuren dat de stof waarop de hele promotie van het drogisterij product gebaseerd is, pas aan het eind van de samenstelling te vinden is.
De vraag rijst dan – zal deze kleine hoeveelheid enig effect hebben? Antwoord zelf.
Fabrikanten van professionele haarproducten investeren het meeste geld in wetenschap en onderzoek om technologisch zeer geavanceerde en effectieve producten op de markt te brengen die gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis en samenwerking met vooraanstaande deskundigen.
Bovendien worden de meeste producten vooraf getest in geselecteerde kapsalons, zodat je alleen een professioneel geraadpleegd, gecontroleerd en 100% functioneel product ontvangt.
Waarom zijn professionele haarproducten duurder?
Als we bij de drogist een fles shampoo kopen, kost die meestal ongeveer 1 tot 6 euro.
Terwijl de producten die in kapsalons worden gebruikt gemakkelijk 2-5 keer zoveel kosten.
Voor een professionele shampoo betaal je gemakkelijk € 25, en zelfs meer voor de meest luxueuze merken zoals Bouclème en Innersense. En dat is een behoorlijk verschil.
Als we echter rekening houden met de prijzen van de meest gangbare professionele merken, zoals Wella Professionals, L’Oréal Professionnal of Schwarzkopf Professional, betaal je gemiddeld ongeveer € 6-12 (Let op! Verwar ze niet met producten van dezelfde merken die verkrijgbaar zijn in drogisterijen – ze zijn niet hetzelfde).
Dat is niet zo’n groot verschil, maar toch veel meer dan shampoo voor een euro van de drogist.
Waarom zijn professionele haarproducten dan zoveel duurder?
Eén reden is dat professionele producten ingrediënten van hogere kwaliteit gebruiken.
Je hebt ook een meer geconcentreerde formule dan drogisterijproducten.
Natuurlijke oliën en fruitextracten, waarvan bewezen is dat ze een gunstig effect hebben op de gezondheid en vitaliteit van het haar, zijn het gewoon waard.
In drogisterijproducten zijn de ingrediënten niet zo hoogwaardig of geconcentreerd en bevatten ze slechts een fractie van de hoogwaardige ingrediënten.
Je betaalt dus voor een grote hoeveelheid water, sulfaten, diverse vulstoffen, synthetische substituten voor natuurlijke extracten en een minimale hoeveelheid werkzame stoffen – daarom zijn de prijzen meer dan de helft.
Als je daar de prijs voor marketing bij optelt, wordt het je meteen duidelijk dat het product niet eens veel heilzame werkzame stoffen kan bevatten. Geen wonder dat het de kwaliteit van je haar na verloop van tijd aantast.
Is het de moeite waard om professionele haarproducten te kopen?
Nu weet je waarom professionele haarproducten duurder zijn, maar is het dat waard?
Volgens ons zeker wel!
De reden? Voor meer geld krijg je gewoon meer kwaliteit!
Bovendien kun je door de hogere concentratie van de samenstelling van professionele producten minder product per keer gebruiken – dus elk flesje professionele cosmetica gaat langer mee.
Terwijl je bij drogisterijproducten bij elke wasbeurt tot een kwart van het product moet gebruiken. Dus, hoewel het lijkt alsof je meer betaalt voor dezelfde hoeveelheid product, komt het eigenlijk op hetzelfde neer, plus je geeft je haar voedingsstoffen van betere kwaliteit.
Voor wie zijn professionele haarproducten geschikt?
Geef je veel geld uit aan kleur en knippen? Is je haar beschadigd, droog, problematisch en toe aan revitalisering? In deze gevallen is investeren in professionele producten essentieel, omdat deze over het algemeen effectiever zijn.
Door producten te gebruiken met hoogwaardige ingrediënten in een meer geconcentreerde vorm, bescherm je de gezondheid van je haar, de vitaliteit ervan en zorg je ervoor dat je haar mooi blijft, zelfs tussen de bezoeken aan de salon door.
Simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat professionele producten geschikt zijn voor wie echt gezond haar wil hebben, en die geen haar wil hebben dat er alleen maar gezond uitziet.
Maar dan vertelt je vriendin je: “Ik heb professionele haarverzorging geprobeerd en het is hetzelfde als een drogisterij”.
Hoe is dat mogelijk? Er kunnen twee redenen zijn.
Ofwel is haar haar gezond en probleemloos, ofwel heeft ze het verkeerde professionele product gekozen voor haar haartype en dat kan ontevredenheid veroorzaken.
De meeste mensen schrijven vaak producten voor “voor zeer beschadigd haar”, ook al is hun haar niet in slechte staat.
De kapper kan echter vaststellen dat dit niet het geval is en dat het haar slechts lijdt onder een laag siliconen of aanslag van hard water.
Daarom moet het type professionele haarproduct worden aanbevolen door een kapper die het haar van de klant goed kent, of een specialist op dit gebied die het haar goed begrijpt.
Maar ondanks het feit dat je goed gekozen professionele producten hebt, kan het gebeuren dat het haar ruw aanvoelt. Schrik daar niet van.
Dit komt omdat het haar geopend en gereinigd is. Probeer het minstens een maand te gebruiken en beoordeel dan pas of de gekozen professionele haarproduct bij je past of niet.
Betekent dit dat alle drogisterij producten slecht zijn?
Met dit artikel hebben we zeker niet willen zeggen dat alle drogisterij haarproducten slecht zijn.
We begrijpen heel goed dat niet iedereen het zich kan veroorloven om professionele haarproducten te kopen.
Als je haar gezond en probleemloos is en je niets speciaals nodig hebt en alleen maar vet en vuil eruit wilt halen, kun je waarschijnlijk toe met een drogisterijshampoo.
Maar probeer ook bij de drogisterij producten te kiezen die geen in water oplosbare siliconen en agressieve sulfaten bevatten, zodat je je haar na verloop van tijd niet beschadigt.
Maar als je echt om je haar geeft, is het de moeite waard om te investeren in professionele haarverzorging.
Samenvatting
PROFESSIONELE HAARPRODUCTEN
- Hoger gehalte aan werkzame stoffen
- Minimaal of geen gehalte aan slechte stoffen (siliconen, sulfaten SLS/SLES, parabenen, natriumchloride)
- Meer geconcentreerde samenstelling = je hebt een kleinere hoeveelheid per toepassing nodig
- Ingrediënten van hogere kwaliteit
- Hogere prijs
- Perfect voor beschadigd, droog, problematisch haar dat gerevitaliseerd moet worden
BUDGET PRODUCTEN
- Lager gehalte aan werkzame stoffen
- Te hoog gehalte aan vulstoffen en synthetische vervangers voor actieve stoffen
- Hoog gehalte aan siliconen, sulfaten SLS/SLES, parabenen
- Minder geconcentreerde formule = je hebt een grotere hoeveelheid per toepassing nodig
- Ingrediënten van mindere kwaliteit
- Lagere prijs
- Alleen geschikt voor gezond, probleemloos en niet veeleisend haar