Curly Girl
Methode

Alles wat je moet weten over de curly girl methode! Een complete uitleg, 20 handige tips, beste verzorgingsproducten en antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de CG Methode.

Curly Girl Methode

Over de Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode – oorspronkelijk bedacht door hairstyliste en krullen expert Lorraine Massey, is een verzorgingsmethode voor natuurlijk krullend haar. De Curly Girl Methode schrijft voor dat je geen ‘reguliere’ verzorgingsproducten meer gebruikt voor het verzorgen van je krullen. Deze producten bevatten vaak ingrediënten als sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Deze ingrediënten zijn schadelijk voor je haar. Verder schrijft de Curly Girl Methode een specifieke manier (en volgorde) van wassen, drogen en stylen voor.

Wie is Lorraine Massey, bedenker van de Curly Girl Methode (ook wel CG methode genoemd). Lorraine Massey is auteur van het wereldberoemde boek: Curly Girl: The Handbook. Ze ontketende daarmee een ware revolutie. Lorraine Massey was in die jaren eigenaar van de Devachan Salons, Spiral XYZ Curl Salon in New York City en het merk: Curly World.

Op deze pagina lees je alles over de Curly Girl Methode. Hoe je moet beginnen, waar je op moet letten bij het kopen van de juiste producten en lees je veel tips over het toepassen van de Curly Girl Methode.

In dit artikel vind je informatie over de volgende onderwerpen

Hoe werkt de CG Methode?

Aan de slag met de Curly Girl Methode? Dan is de belangrijkste stap om alleen nog maar verzorgingsproducten voor je haar te gebruiken die CG methode proof zijn. Dat betekent dat deze producten geen sulfaten, minerale oliën, siliconen, wax en uitdrogende oliën bevatten. Het zal je misschien verbazen, maar vrijwel alle verzorgingsproducten die je aantreft in de rekken van een supermarkt en drogisterij, bevatten één of meerdere van deze ingrediënten.

Het grootste nadeel van deze ingrediënten is dat ze slecht zijn voor je hoofdhuid, je haar extreem snel uitdroogt of zelfs het haar kan beschadigen. Dit geldt in principe voor alle haarsoorten, niet alleen voor natuurlijk krullend haar. Maar het effect van deze ingrediënten op natuurlijk krullend haar is vele malen groter. 

Verder op deze pagina lees je waar je op moet letten bij het kopen van CG proof artikelen.

De eerste stap is dus het vermijden van ‘gewone’ haarverzorgingsproducten en overstappen van CG producten. Maar daarmee ben je er nog niet. De Curly Girl Methode schrijft ook een specifieke manier van wassen, drogen, verzorgen en stylen voor. Klinkt als een enorme klus maar het is een kwestie van wennen aan een nieuwe methode. Een methode om alles uit je natuurlijke krullen te halen.

Verder op deze pagina lees je alles over wassen, drogen, verzorgen en stylen van je haar.

Bepaal je haar eigenschappen

In het verleden was het bepalen van je elasticiteit de bepalende rol voor het kopen van de juiste producten, maar in de loop van de tijd is het gelukkig toch wat simpeler geworden. Ook het bepalen van je krultype is volgens ons niet een leidende factor, aangezien het bij veel krullenbollen nogal varieert, je kunt dus verschillende types krullen hebben van 2a t/m 3b. 

Wij gaan hieronder de belangrijkste eigenschappen noemen die wel handig zijn te weten om de juiste producten te kunnen aanschaffen.

Porositeit

Poreusheid beschrijft de poreuze aard van de haarvezel. Net zoals onze huid heeft haar kleine poriën over het oppervlak en kan het via deze poriën andere materialen absorberen of loslaten.

Chemische behandelingen, door de zon veroorzaakte schade en overmatige fysieke slijtage zorgen ervoor dat de poriën groter en poreuzer worden, volgens wetenschappelijke studies.

Hoe bepaal je de haar porositeit

Laag poreus haar wordt gezien als natuurlijk haar welke geen chemische behandelingen, hitte en andere invloeden ervaart. De kans dat je laag poreus haar hebt is dan ook niet zo heel groot.

Kenmerken van laag poreus haar:

 • Producten stapelen zich gemakkelijk op en lijken eerder aan de oppervlakte te zitten dan in je haar te dringen.
 • Je ziet waterparels bovenop je haarlokken zitten.
 • Je moet veel producten gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen.
 • Het duurt lang voordat je haar volledig nat of droog is.
 • Je hebt het gevoel dat je haar ruw of stug is
 • Er ontstaan gemakkelijk losse knopen.
 • Bestand tegen chemische behandelingen.
 • Absorbeert producten langzaam.

Hoog poreus haar wordt gezien als haar dat wel chemische behandelingen heeft ondergaan, maar kan ook aangeboren zijn.

Kenmerken van hoog poreus haar:

 • Je haar droogt snel – in minuten of minder.
 • Je haar raakt gemakkelijk in de klit en breekt gemakkelijk af.
 • Je haar voelt ruw aan wanneer je met je vingers over een haarlok gaat.
 • Je haar absorbeert gemakkelijk product.
 • Je haar kan erg pluizig zijn
 • Je haar verliest snel vocht en kan inherent droog aanvoelen.
 • Je haar absorbeert veel product, maar het lijkt niets te doen.

Daarnaast kun je ook nog je haren testen of ze hoog of laag poreus zijn. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je haar schoon is. Als er producten op zitten (waaronder olie en leave-in-conditioner), draai het dan rond in wat water met een druppel wasmiddel, spoel het daarna uit en laat het drogen voordat je gaat testen.

Dompel de haren volledig onder water om de oppervlaktespanning te verbreken. Als je haar behandelde en onbehandelde delen van aanzienlijke lengte heeft, knip het haar dan doormidden en test elk gebied afzonderlijk.

Als je een nauwkeuriger resultaat wilt, bind dan ongeveer 20 haren samen in plaats van losse strengen te gebruiken. Dit komt omdat enkele strengen niet veel water kunnen vasthouden, maar een grotere groep wel als ze poreus zijn.

Als je haar na 5 of 10 minuten drijft:

Je hebt een lage porositeit of een laag-normale porositeit, of je hebt minder poreuze wortels en meer poreuze punten.
Herhaal de test apart op de punten en wortels van je haar.

Als je haar gedeeltelijk drijft en gedeeltelijk zakt: kan het zijn dat de uiteinden poreuzer zijn dan de wortels. Om dit te testen, maak je alleen de uiteinden of wortels afzonderlijk nat en kijk je of ze drijven of zinken.

Herhaal de test apart op de punten en wortels van je haar. Als je haar na 10 minuten zakt of net boven de onderkant zit,: dan is het hoog poreus.

Curly Girl Methode

Haardensiteit

Hiermee wordt verstaan hoe dik je haren zijn. Het gaat hierbij om de dikte van 1 losse haar.
Fijn haar zie je haast niet als je het tegen het licht aan houdt en voel je haast niet als je het tussen je vingers wrijft.

Als het haar duidelijk zichtbaar is tegen het licht, en je voelt hem erg duidelijk tussen de vingers, dan heb je dik haar.

Normaal haar zit hier logischerwijs tussenin, je kunt normaal haar ook vergelijken met naaigaren.. is het dikker dan heb je dik haar, is het dunner dan heb je fijn haar.

Starten met de Curly Girl Methode in 6 stappen

Volg onderstaande stappen om te starten met de Curly Girl Methode. Begin met het bepalen van je haar eigenschappen, lees daarna de onderstaande stappen goed door en haal de juiste verzorgingsproducten in huis.

Stap 1 – Final-wash

Was je haar met een sulfaten shampoo om alle siliconen opbouw te verwijderen. Herhaal deze stap telkens wanneer je per ongeluk een product met siliconen of wax gebruikt. Het is belangrijk dat je een shampoo gebruikt waar alleen sulfaten in zitten en geen siliconen en wax.

Stap 2 – Masker

Omdat de Final Wash nogal agressief reinigt adviseren wij hierna een masker te gebruiken om je krullen de voeding te geven die ze nodig hebben. Laat deze 30 minuten in je haren zitten. Spoel deze vervolgens goed uit. 

Stap 3 – Leave-in conditioner

Gebruik weinig van deze voedende conditioner als je fijn /dun haar hebt, want dit kan wel verzwaren, of gebruik meer als je dikker haar hebt. Verdeel het goed in je haren en spoel niet uit.

Stap 4 – Gel

Je kunt je stylingproducten op veel verschillende manieren aanbrengen maar de bekenste en meest gebruikte methode is het aanbrengen van de gel middels scrunchen, zachtjes de gel in je krullen knijpen. Breng aan in je kletsnatte haar van de aanzet tot de punten.

Stap 5 – Drogen

Haal overtollig water uit je haren met een katoenen T-shirt of een microvezel/hydrofiel handdoek Dit kun je doen door je haren te ploppen of te microploppen. Aan de lucht laten drogen (niet aanraken!) of gebruik een diffuser op een lage stand. Als je haar 100 procent droog is, scrunch je haar zachtjes met je handen om de krokante gellaag (cast) te verwijderen.

Verschil tussen een microvezel handdoek en een hydrofiele handdoek

Beiden nemen ze snel vocht op, de microvezelhanddoek heeft kleine lusjes terwijl de hydrofiele handdoek geen lusjes heeft maar glad is. Deze laatste schijnt nog beter resultaat te geven.

Stap 6 - Olie

Je kunt er ook voor kiezen om met een sealende olie de cast van de gel eruit te knijpen. De olie zorgt er tevens voor dat het vocht wordt ingesloten in je haren.

Om te starten met de CG methode haal je de volgende verzorgingsproducten in huis:

 • Sulfaten Shampoo
 • Masker
 • Leave-in conditioner
 • Gel
 • Microvezel handdoek/hydrofiel handdoek (niet verplicht. Je kunt ook een katoenen t-shirt gebruiken)

Dat is het. Dat is de basis Curly Girl Methode. Valt best mee, toch? Als je eenmaal de basis onder de knie hebt en hebt gespeeld met de verschillende manieren van aanbrengen, kun je proberen andere producten te gebruiken voor verschillende resultaten.

Wat te vermijden bij de Curly Girl Methode

In de basis houdt de Curly Girl Methode in dat je dingen die je krullen beschadigen (d.w.z. alles wat uitdrogend of hard is) schrapt, en vervolgens dingen toevoegt die herstellen, hydrateren en verbeteren (d.w.z. moisturizers, proteïnen en zachte reinigers). Dus hier zijn enkele van de “don’ts” en producten om te vermijden.

Verboden tijdens de curly girl methode

 • Shampoo (WAT!? Niet schrikken – je mag geen traditionele uitdrogende shampoos gebruiken, maar wel sulfaatvrije shampoos. Meer hierover hieronder)
 • Warmte-instrumenten (zoals stijltangen, krultangen, en föhns. Af en toe een diffuser op lage temperatuur kan wel goed zijn.)
 • Sulfaten (Agressieve reinigers in traditionele shampoos die alle vocht, olie en vetten uit je halen. Hierdoor voelt je haar stro-achtig aan.)
 • Siliconen. D.w.z. polymeren in 90% van de haarproducten die je haar een laagje geven om het glad en glanzend te maken. De meeste siliconen lossen niet op in water en kunnen alleen worden verwijderd met sulfaten…die in de Curly Girl Methode niet zijn toegestaan. Zonder sulfaten hopen siliconen zich op in je krullen, waardoor ze slap, droog, plat en vettig worden.
 • Waxen en minerale oliën. Net als siliconen hebben de meeste wax soorten en minerale oliën sulfaten nodig om te verwijderen, wat betekent dat ze zich ophopen in je haar.
 • Je haar drogen met een badhanddoek. Handdoeken maken je haarschubben ruw en leiden tot pluizen en klitten.
 • Uitdrogende alcohol. Hoewel niet alle alcohol slecht zijn, kunnen de meeste je haarschubben aantasten.

De juiste CG producten kopen. Waar moet je op letten?

Er zijn speciale online shops die zich alleen richten op de CG methode, dus daar hoef je niet bang te zijn voor een miskoop. Voor de rest van je producten (en de producten die je misschien elders koopt) kun je deze website Is It CG? gebruiken, die je vertelt of je haarproducten door de Curly Girl Methode zijn goedgekeurd en veilig kunnen worden gebruikt.

Kopieer en plak gewoon de ingrediënten van een product (kopieer de ingrediënten rechtstreeks van de website van het product) en “Is It CG?” vertelt je of het veilig is of niet.

Steeds meer drogisterijen passen het assortiment aan en richten een deel van het assortiment in met CG proof producten. De meeste supermarkten zijn nog niet zo ver, helaas. Dus sta je in een supermarkt en twijfel je of het product CG proof is? Check dan altijd goed het etiket op ingrediënten.

20 tips voor de Curly Girl methode

 • Zorg dat je regelmatig een masker gebruikt
 • Gebruik regelmatig een Clarifying Shampoo om je krullen te ontdoen van build-up
 • Droog je krullen alleen met een microvezelhanddoek of hydrofiel handdoek of een katoenen T-shirt
 • Experimenteer met de hoeveelheid product tijdens het stylen van je krullen
 • Gebruik een diffuser voor het drogen van je krullen
 • Experimenteer met het product aanbrengen in kletsnat haar of vochtig haar
 • Raak je krullen niet aan tijdens het drogen aan de lucht, kans op pluis
 • Ga regelmatig naar een (krullen) kapper
 • Varieer in styling technieken
 • Gebruik een stylingsproduct een paar keer op verschillende manieren
 • Gebruik een kam met wijde tanden
 • Gebruik een borstel om te ontklitten of te definiëren
 • Doe je krullen in een losse knot of in een pineapple tijdens het slapen
 • Slaap op een satijnen kussensloop
 • Gebruik satijnen scrunchies ipv katoen
 • Vergelijk wat budget en duurdere producten voor je doen (minder geconcentreerd versus geconcentreerde producten)
 • Vraag advies in facebook groepen als je ergens tegenaan loopt
 • Experimenteer met starterspakketten of travel sizes
 • Experimenteer met proteïne druppels
 • Check regelmatig je haar eigenschappen

Veel gestelde vragen over de Curly Girl Methode

Ja, de Curly Girl Methode vraagt eigenlijk om twee shampoos:

 • je eenmalige “reset” shampoo die vol zit met sulfaten;
 • een CG shampoo.

Voordat je begint met de Curly Girl Methode, moet je je haar ontdoen van alle siliconen en wax opbouw, anders zal Curly Girl Methode nooit voor je werken. Dus de allereerste douche die je neemt om je Curly Girl Methode-reis te beginnen, vereist een “reset-shampoo”, d.w.z. een shampoo op basis van sulfaten om je een schone basis te geven.

Daarna geen sulfaten meer (tenzij je per ongeluk een product gebruikt met niet-goedgekeurde siliconen of wax; dan moet je opnieuw “resetten” met je final wash shampoo).

Na je eerste reset-wasbeurt heb je daarna 1 shampoo nodig om je haar regelmatig goed schoon te maken en je haar en hoofdhuid te ontdoen van build-up: Clarifying Shampoo.

Je hebt hierbij ook weer 2 varianten, een Clarifying Shampoo waar C14-16 Olefin Sulfonate in zit, deze gebruik je 1x in de 3-4 weken.

Wij adviseren deze shampoo van Curly Secret: Deep Cleansing Shampoo

Of een Clarifying Shampoo die krachtige ingrediënten heeft om haar- en hoofdhuid te ontdoen van build-up, maar die wel mild zijn zodat je ze vaker kunt gebruiken.

Wij adviseren deze shampoo van Amazing Curls: Clarifying Shampoo

Hoewel je hoort dat je maar één keer per week moet “wassen” of ‘reinigen’, kan dit voor sommigen te weinig zijn. Elke hoofdhuid en haar textuur is anders, en hoe vaak je wast of reinigt is aan jou.

Dit antwoord zal sterk verschillen, afhankelijk van wie je het vraagt (en hoe streng ze zijn). Technisch gezien staat de Curly Girl Methode traditioneel borstelen niet toe, omdat het je krulpatroon verstoort. Het gebruikelijke advies is om je krullen onder de douche alleen te borstelen met een kam met brede tanden of een borstel als ze verzadigd zijn met conditioner. Het enige addertje onder het gras? Deze methode werkt niet voor iedereen.

Voor strakkere krullen is vaak een kam nodig om ze te ontwarren onder de douche. Maar ook een borstel voor krullend haar om ze te ontwarren en producten te verdelen tijdens het stylen van je haren. Fijne golven en krullen, of haar dat bijzonder gevoelig is voor klitten, kunnen ook te kwetsbaar zijn om nat te ontdoen van klitten, dus wees lief voor je krullen, begin vanaf onderen te kammen en werk vervolgens naar boven.

Dun krullend haar heeft de neiging te blijven hangen als het nat is, dus kun je er de voorkeur aan geven je haar droog te borstelen vlak voordat je onder de douche stapt, zodat het volledig ontklit is, en dan onder de douche nog eens door te kammen als er conditioner in zit,.

Eigenlijk komt het allemaal neer op wat werkt voor jouw haartype – en dat is waar de Curly Girl Methode in het begin zowel beperkend als overweldigend kan aanvoelen. Je moet experimenteren, de regels aanpassen of de regels helemaal overboord gooien als het voor jou niet werkt. Maar om het eenvoudig te houden, raden we aan om de eerste zes weken alleen in de douche te kammen, en dan opnieuw te evalueren en zo nodig aan te passen.

Hierop kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Want ieder haartype is anders, en wat werkt voor iemand met krultype 4a zal niet werken voor iemand met golvend haar type 2b.

Wel zijn er een aantal producten die in elke curly girl routine essentieel zijn: Masker – Shampoo – Conditioner – Gel

Aangezien al deze producten te vinden zijn in superrijke tot superlichte formules, afhankelijk van wat je koopt, werkt deze combinatie voor de overgrote meerderheid van de beginners die starten met de Curly Girl Methode.

Je krijgt niet van de ene op de andere dag volle bos gezonde krullen. Geef jezelf 4 tot 6 weken de tijd om de CG methode eigen te maken en de voorgeschreven stappen uit te voeren. Ga pas na deze periode experimenteren met andere producten. Je hoofdhuid en haar hebben tijd nodig om zich aan te passen.

Heb je verschillende dingen geprobeerd zoals: meer of minder product te gebruiken, je hebt verschillende technieken geprobeerd, en je hebt lichtere of rijkere formules geprobeerd? Maar je ziet nog steeds geen resultaat?

Probeer dan eens het volgende:
Als je haar droog aanvoelt, zelfs na een maand van strikte Curly Girl Methode, probeer dan een leave-in conditioner toe te voegen vóór je gel, en/of een laagje olie na je gel om het vocht in te sluiten. Werkt gel nog steeds niet voor je golven of krullen? Ga dan over op een mousse/foam of een krullen crème.

Wij adviseren deze mousse van Curly Secret: Volumizing Curl Foam lichtgewicht

Wij adviseren deze krullen crème van Amazing Curls: All-in-One Styling Cream

Zo zijn er tal van variaties die je kunt maken om de CG methode voor jou te laten werken. Het uitgangspunt zijn de basisstappen van de CG methode. Op basis daarvan is het een kwestie van proberen welke routine voor jouw krullen het beste werkt.

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste deel van de Curly Girl Methode en hier worden ook de meeste vragen over gesteld; de juiste manier/techniek om verzorgingsproducten aan te brengen.

Er zijn zoveel methodes, en je zult moeten experimenteren om uit te vinden welke het beste werkt voor jouw krullen. Wij adviseren om een techniek minstens 5 keer te gebruiken en dan te bepalen of het voor jou werkt.

Zorg ervoor dat je elke keer varieert in de hoeveelheid product die je gebruikt, hoe nat je haar is, enz. om echt te zien of een methode wel of niet werkt voor jou.

Door te scrunchen kun je producten en vocht in je haar kneden bij elke stap van het proces, wat clumps (gedefinieerde krullen) en gezonde hydratatie bevordert. En als je het ondersteboven doet, krijg je het extra voordeel van volume bij fijner haar.

Zo doe je het: Na het wassen kantel je je hoofd (naar voren buigen tot aan je middel), hark al je haar naar voren en breng je conditioner aan in de uiteinden. Spoel je haar uit en breng vervolgens de gel aan. Het water in je haar zal de gel helpen verdunnen en verdelen, terwijl al het knijpen en scrunchen de vorming van krullen en golven bevordert.

Zodra je je producten hebt aangebracht, kun je je haar ploppen (nat haar in een micrvezel/hydrofiel handdoek wikkelen), of het water eruit scrunchen (micro-ploppen) met een katoenen T-shirt of microvezel/hydrofiel handdoek. Gebruik een diffuser (op een lage stand) of laat het aan de lucht drogen als je een wash and go doet.

Je hebt altijd te maken met een overgangsfase. De Curly Girl Methode vergt veel vallen en opstaan en experimenteren; je zult zeker in het begin moeten zoeken naar een routine met producten die het beste werken voor jouw krullen.

Zeker in het begin kan het voorkomen dat je denkt aan stoppen met de CG methode. Het is (zeker in het begin) een kwestie van doorzetten. Wanneer je begint met de CG methode is ons advies om zeker 4 tot 6 weken de standaard stappen en bijbehorende producten te gebruiken. Evalueer vervolgens het resultaat. En pas je routine aan waar nodig.